Pohdiskelin (villa)langasta valmistettujen käsineiden nimityksiä virkatessani viikonloppuna Lapsukaiselle kintaita lämmikkeiksi ohutvuorisiin vedenpitäviin rukkasiin. Lapsuuteni Etelä-Savosta tarttuivat  minulle nimitykset lapaset tarkoittamaan neulomalla ja kintaat virkkaamalla valmistettuja käsineitä, joissa peukalo on erillään muista sormista. Vanttuut ja tumput eivät sikäläiseen sanastoon kuuluneet.

 

Virkkasin siis Lapsukaiselle kintaat. Peukalot tein kiinteillä ja muun osan pylväillä. Jälki on vähän harvaa, mutta nämä ovatkin tiiviiden rukkasten sisälle tarkoitetut ja siinä tehtävässä lämpimät. Lanka on Novitan pehmeää täysvillaa Bambinoa, jota meni 18 g.

 

 

Helmikuun käynnistyttyä oletan kasvukauden alkaneen, ja leikkelin yhden pelakuun jotensakin rankeloksi. Toivottavasti se järkytyksestä toivuttuaan alkaa pukata uutta lehteä ja versoa pikaisesti. Uutta multaakin on luvassa, jos kasvu käynnistyy.

 

Eilen oli napakka pakkanen n. 24 astetta, joten oli oivallinen keli pakastimen sulattamiseen. Nyt ei ole seinämissä  huurretta eikä jäätä, jota sinne olikin kertynyt luvattoman paljon. Tänään olikin enää vähän alle kymmenen astetta, mikä onkin juuri sopivasti talvikelille!

Päivän otsikkoon viitaten:  jos jaksatte, kertokaapa, millaisia ja minkä nimisiä villakäsineitä teillä päin tehdään ja pidetään!