Olen kylvänyt tomaatin, pelargonian, ahkeraliisan, kesäleimun, miniorvokin, hietaorvokin, ritarinkannuksen ja samettikukan siemeniä . Kaikki muut ovat itäneet paitsi hietaorvokki, vaikka yritin toimia sen kanssa oikeaoppisesti kylmäkäsittelyä myöten. Kesäleimua, pelargoniaa tai ritarinkannusta en ole ennen siemenestä kasvattunut, saa nähdä, miten onnistuu. Viime vuonna kasvatin ensimmäistä kertaa ahkeraliisaa ja olin tulokseen tyytyväinen. Meillä etupiha kuisteineen on pohjoiseen päin, joten sillä seinustalla harvat kukat kukkivat hyvin. Varmimpia varjon kesäkukkia ovat ahkeraliisa, verenpisara ja lumihiutale; myös karjalanneito menestyy melko hyvin.

Mielestäni helpoin siemenestä kasvatettava kesäkukka on samettikukka. Se itää parissa päivässä eikä ole kovin vaatelias olosuhteisiin nähden. Tämä tuli todistetuksi mm. liki kahdeksan vuotta sitten: Kuopus syntyi toukokuussa, enkä ollut kovin kummoisia taimikasvatuksia viritellyt. Samettikukan taimetkin olivat kylvölaatikoissaan varsinaista koulintaa vailla; olin kyllä harventanut kasvuston kelvolliseksi. Kun viikon sairaalassaolon jälkeen palasin kuopuksen kanssa kotiin, retkottivat taimet nuutuneina kuivuuden kourissa. Suikhkuttelin ja kastelin menetetyn näköistä taimistoa, ja seuraavana päivänä taimet olivat terhakasti ojennuksesssa, vain muutama lehti oli kuivunut. Kesällä ne kukkivat siinä missä muiden vuosien huolellisemmin hoidetutkin.

Keväisin kaihoilen aina vanhanajan viileän lasiverannan perään: sielläpä taimet kasvaivivat vankoiksi ja värikkäiksi; honteloita tai hailakoita ei olisi lainkaan.

Kun lunta on vielä kinoksittain kukkapenkkien päällä, voi katsella kuvia edellisten kesien väriloistosta. Digikamera on ihana keksintö kukkienkin kuvaamiseen: saa räpsiä kuvia minkä tahtoo, ja niitä voi rajata, suurentaa, pienentää... Päivän kuvassa on yksi ahkera kukkija, joka on helpoimpia perennoja, kunhan vain huolehtii siitä, ettei se leviä liikaa. MIkä kukka onkaan kyseessä? Oikein vastanneille lämpimiä virtuaalihalauksia ja kukankasvatusonnea!

1435501.jpg