On ollut todella kaunis päivä. Aamulla otin ruukkuihin 12 perennan jakotainta ja vein ne vaihtoon torille, jonne kylätoimikunnan aktiivit olivat järjestäneet perennavaihdon. Kotiin toin vaihdosta kolme uutta kasvia: kirjavalehtisen koristeheinän, jonka nimeä en tiedä, syysleimun, joka lehtien väristä päätellen on tummempi kuin minulla olevat valkoinen ja vaaleanpunainen sekä kellopeipin, jonka kukkien väriä ei ollut merkitty lappuun. Perennapenkkiä kaivellessani varmistuin, että siellä olisi aika tehdä perusteellinen remontti: pelkkää juurta ja paakkua koko multa-alue. Kumma vain, että vielä kukkivat aivan kauniisti. Olenhan toki keväisin aina lisännyt kompostimultaa pintaan. Kaipaako kukaan sinisen ukonkellon taimia? Niitä olisi noin miljoona kukkapenkissä ja sitä ympäröivässä nurmikossa!

Viime kesänä vaihdoin muutaman perennan yhden nettipuutarhurin kanssa, ja hyvin kasvit selvisivät postireissusta. Talvesta kaikki eivät sitten selvinneetkään! Suurin osa perennoistani on vanhoja ja kestäviä lajikkeita, joita olen saanut sukulaisten ja tuttavien puutarhoista. Olen toki ostanutkin taimia, mutta minusta on jotenkin mukavampi muistella kasvien taustoja, jos ne ovain kotoisin jostain muualta kuin kauppapuutarhoilta. Ja onhan toki niin, että lila iiris, joka on kasvanut ja levinnyt äitini kukkapenkissä kuusikymmentä vuotta, kasvaa ja leviää minullakin; kaikki ostotaimet eivät vain sopeudu ja tarkene talvien yli.

Neiti Parson oli kanssani puutarhatöissä, mutta havaitsin hänet liian omatoimiseksi apulaiseksi. Ilmeisesti se koristeheinä tuli hänen mielestään väärään paikkaan istutetuksi, koska saatuani istutustyön ja kastelun suoritetuksi hän alkoi vimmatusti kaivaa kasvia pois paikaltaan. Tai lieneekö sitten heinä haissut liiaksi kissoille, sattumoisin tapasin koristeheinän tuojan vaihdossa ja tiedän, että hänellä on kissoja. Ylipäätään Neiti Parsosonilla tuntuu olevan erityisen voimakkaat kaivelugeenit. Jos nyt pitäisi istuttaa jokin isojuurinen kasvi, hieroisin luulla nurmikon pintaa ja antaisin Neiti Parsonin kaivaa kuopan. Olisiko se sopimatonta koiratyövoiman hyväksikäyttöä?

Päivän kuvana ei vieläkään neuletta eikä edes virkattua pipoa vaan kultatyräkki:

1585522.jpg