Iltapäivällä Esikko kävi virvelöimässä ja toi saaliinaan pulleamahaisen hauen. Haukea ei punnittu, mutta ei se monikiloinen jätti ollut, jos ei alamittainenkaan. Mahakkuudesta saattoi arvella, että hauki oli syönyt hyvin. Kun perkasin sitä, löytyi sen mahalaukusta 16 muikkua. Ahne hauki; jääkö niitä muikkuja kalamiehille lainkaan? Söisivät vain särkikaloja mokomat suurisuiset saalistajat!

Pidän suuresti kalaruuista. Mielestäni monikin kalalaji päihittää maullaan kaikki nisäkkäiden ja lintujen lihat. Kalojen käsittely ei sen sijaan suju lainkaan yhtä hyvin kuin syöminen. Olen kyllä perannut kaloja pienestä pitäen, mutta mielipuuhiini moinen ei ole koskaan kuulunut. Suomustaminen on sottaista puuhaa: suomut ovat tiukasti kiinni ja irrotessaan lentelevät minne mielivät. Vasta parin viime vuoden aikana olen sitkeästi opetellut fileointia. Sehän sujuu ammattilaisilta leikiten: suit sait kala kahtia, selkäranka pois ja nahkat irti. Minulta se ei vieläkään käy kovin kätevästi, mutta fileet alkavat olla fileen näköisiä ja selkäruotoon ja nahkaan ei enää jää puolta kalaa kiinni. Näin kesäaikaan fileointia on hyvä treenata, kun on noita vieheen heittäjiä ja onkilierojen uittajia sen verran perhepiirissä, että harjoitusmateriaalia on tarjolla. Tyttären Armas onkin sitten ihan oikea kalamies: hän saa eniten saalista, joskin saaliin määrä saattaa yleensäkin olla suoraan verrannollinen kalastukseen käytettyyn aikaan. Merkittävintä on kuitenkin se, että hän perkaa ja fileoi kalat kätevästi ja huomattavasti paremmin kuin minä tai muut perheessä. Myös Lanko on ahkera kalastuksen harrastaja ja hyvä kalankäsittelijä; hän on jopa väsännyt mökille kylmäsavustuslaitteet.

Lapsuudenkodissani syötiin kalaa useita kertoja viikossa, ja äiti osaa tehdä herkullisia kalaruokia. Myös silli ja suolakala ovat olleet tavallista tarjottavaa aina, mutta niitä en ole - kumma kylläkin - oppinut syömään. Lievää inhoa tuntien pesen sillipurkkeja lasinkeräykseen näin uusien perunoiden aikaan, sillä Puoliso syö uudet perunat mielellään sillin kera.

Kuvassa Esikon saama hauki, mutta ei tämänpäiväinen vaan viimesyksyinen:

1691387.jpg