Oli paljon helteisempi päivä silloin 11.7.1981, kun meidät vihittiin. Se oli aikaa, jolloin häät eivät olleet muotia. Avoliittoja oli kyllä vähemmän kuin nykyään, mutta moni pari kävi kirkkoherranvirastossa tai maistraatissa todistajien kanssa. Elettiin sellaista arkisen käytännöllisyyden aikaa, jolloin oli fiksua mennä vihille jossain värillisessä mekossa, jolle oli käyttöä muutenkin; " kukapa nyt viitsii ostaa puvun vain yhtä käyttökertaa varten". Niinpä ei ollut mitään kummallista siinä, että morsiuspukuvalikoimat olivat olemattomat, eikä tiedossa ollut yhtään ompelijaakaan, joka olisi pukua ruvennut väsäämään. Silloisesta opiskelukaupungista löytyi viimein puku, joka näytti jotakuinkin morsiuspuvulta, mutta sitäkin piti tilata oikea koko tehtaalta vai mistä tukusta lie tilattukin.

Samassa kuussa, pari viikkoa myöhemmin, vihittiin prinssi Charles ja Diana, mistä ainakin osittain alkoi morsiuspukujen ja hääseremonioiden uusi nousu ihan kansainvälisestikin. Muistan ajatelleeni, että puku oli Dianalla hienompi kuin minulla, mutta minulla oli kauniimpi ja kestävämpi kampaus. Kampaajan saaminen lauantaiksi oli tuolloin kiven takana, mutta viimein Savonlinnasta löytyi yksi kampaaja, joka lupautui hääkampaukseni tekemään; hänellä oli samalle päivälle myös muita kampauksia ainakin joillekin oopperajuhlavieraille.

Meitä jännitti tietysti molempia vaikka kuinka. Puoliso oli mielessään hokenut kolmea etunimeäni, ja kuinka ollakaan: lupausta antaessaan hän vahingossa aloittikin toisesta etunimestäni ja kömmähdyksen tajuttuaan sanoi sitten kyllä koko litanian oikein. Meidät vihkinyt pappi ei lukenut rimpsua edeltä, vaan kummankin piti opetella omansa ulkoa. Puolisoa lohdutti kyllä suuresti se, että tuo vuoden morsian, Diana, sitten omissa häissään kömmähteli Charlesin nimilitaniassa ainakin yhtä pahasti. Sattuu sitä siis paremmissakin perheissä!

Ihan koko vihkikuvaa en viitsi näytille laittaa, mutta morsiuskimpun kumminkin:

1722869.jpg

Kimppu on yhä lapsuudenkotini vinttikamarin seinällä kukkaseppeleeni ja puolison rintakukkien kanssa.