Lopulliseen tulokseen pääsemättä voi pohtia, minkä verran lapsilla on luontaista vetoa tiettyihin leluihin vai onko pelkästään ympäristön ohjauksen syytä, että pojat tykkäävät enemmän vaikkapa autoista kuin nukeista.

Tähän pohdintaan johdatteli minua Elli, joka sai juuri uuden pipon. Ostin poistolankaa, Samos lollipopia, josta aion neuloa Lapsukaiselle kevätpipon. Päätin kokeilla ensin neuletiheyttä ja puikkokokoa mallitilkkuun, josta syntyikin Ellille pipo. Elli on helmikuussa 20 vuotta täyttänyt nukkeneito, jolla Lapsukainen leikkii ja jota on kiva työnnellä tädin vanhoissa nukenrattaissa. Lapsukaisen isä sai Ellin samaan aikaan kuin pikkusisko syntyi. Elli ei ollut Esikon ensimmäisen nukke, vaan hänellä oli entuudestaan ainakin kaksi nukkea: Joensuun torilta ostettu serkkutytön kaima ja Barbie, jonka hän 3-vuotiaana, kun isovanhemmat vierailullaan veivät hänet kauppaan ja antoivat valita ostettavan lelun. Barbie sai nimensä vanhan suomalaisen elokuvan inoittamana: siitä tuli Kaunis-Veera.

Toki Esikolla oli autoja, traktoreita ja muita ajopelejä, mutta kyllä hän leikki myös nukeilla. Nukkekokoelmat lastenkamarissa lisääntyivät, kun Tytär kasvoi. Tyttärellä oli kyllä oiva mahdollisuus leikkiä myös kaikilla isoveljen leluilla, mutta nukkeleikit olivat suosituimpia.

Kun kuopus syntyi, oli meillä tallella melkoinen määrä isompien sisarusten leluja. Oli yhtä paljon tyttöjen ja poikien leluja, ja aivan yhtä lailla molempia tarjolla. Kuopus ei ole kuitenkaan koskaan ollut vähääkään kiinnostunut nukeista.

Tämän erittäin kattavan otoksen (kolme lastamme) perusteella voin siis julistaa tutkimustuloksen: lapset leikkivät niillä leluilla, jotka heitä kiinnostavat, olipa tarjolla mitä tahansa. Osa pojista leikkii nukeilla, osa ei.

Oli syytä tehdä Ellille pipo, koska Lapsukainen leikkiessään pukee ja riisuu tätä. Pipo on erittäin helppo puettava. Sitä paitsi ilman pipoa palelee. Ja toinen syy on se, että Lapsukaisen päivittäin kasvavaan sanavarastoon tuli tällä viikolla uusi sana: pipo. Ja ihanammin ei tuotakaan sanaa voi lausua kuin miten juuri puhumaan oppiva sen tekee. Huomatkaa, kuinka hyvin pipo sointuu Ellin silmien väriin!

1454277.jpg