41 vuotta sitten olin ekaluokkalainen. Siihen aikaan kevätjuhla oli aina toukokuun viimeisenä päivänä tai jos viimeinen päivä oli sunnuntai, edellisenä päivänä. Tuolloinhan oltiin vielä lauantainakin koulussa, tosin viisipäiväiseen kouluviikkoon siirryttiin pian.

Kevätjuhlaan pukeuduttiin juhlamekkoon. Ekaluokan kevätjuhlassa minulla oli turkoosi mekko kapearaitaisesta ohuesta sametista. Isosisko oli virkannut siihen valkoisen pitsikauluksen. Äiti ompeli aika paljon vaatteita, mutta asiaan kuului, että oikea ompelija valmisti juhlamekot. Uusi mekko, uudet kengät ja uudet polvisukat tai sukkahousut oli jokaisella tytöllä. Poikien pukeutumisesta ei tuolta ajalta ole mitään muistikuvia!

Nämä asiat tulivat mieleeni aamulla, kun taistelin Kuopuksen kanssa päivän vaatetuksesta. Silitin hänelle kauluksellisen t-paidan ja mustat puuvillahousut. Housut eivät herättäneet suuria tunteita, mutta kyseinen t-paita oli hänen mielestään aivan liian juhlava. "Haluatko tehdä lapsestasi naurettavan?" Kuopus kysyi kiukkua äänessään. Olin kuitenkin sitä mieltä, että asu on ihan sopiva koulupäivän aikana toteutettavaan kevätjuhlaan, onhan Kuopuksen luokka esiintymässäkin. Illan viralliseen juhlaan, jonne kaikki oppilaat eivät tule, laitetaan varsinainen juhlapaita. Hieman nyreissään Kuopus tyytyi vaatetukseensa, jota piti "liian hienona".

Ymmärrän häntä ja muita koululaisia. Tänään on koulupäivän aikana kaikkien oppilaiden kevätjuhla, joka on samalla kenraaliharjoitus illan juhlaa varten. Perjanataina on kevätkirkko. Launtain koulupäivä kestää puoli tuntia: syödään jäätelöt ja saadaan todistukset. Ei ole yhtä ja ainoaa juhlaa, koulun lopettajaisia, jossa tytöt tarvitsevat juhlamekkoaan. Kuopukseni on poika, mutta mietin, milloin pukee juhlamekkonsa tokaluokkalainen tyttö, joka ei ole esiintymisvuorossa tänä vuonna eli ei osallistu illan juhlaan? Minusta tuntuu, että häneltä jää jotain juhlan tunnelmasta kokematta!