Ajattelen kahta tämän päivän merkkimiestä: Aleksis Kiveä, jolle päivä on nimetty, ja Martti Ahtisaarta, jolle myönnettiin Nobelin palkinto. Onnea Ahtisaarelle, joka on onnistunut monessa vaativassa tehtävässä ja palkintonsa ansainnut!

Aleksis Kiveä ei voi ajatella tuntematta surua siitä, ettei hän eläessään voinut aavistaa, että jälkipolvet juhlisivät hänen syksyistä syntymäpäiväänsä Suomalaisen kirjallisuuden päivänä ja että hänen teoksensa eläisivät sukupolvesta toiseen. Loppuvuosinaan kovin sairaasta ja köyhästä miehestä jäi yksi ainoa kuva, joka sekin on hahmoteltu jo kylmenneen ruumiin piirteiden perusteella. Jollakin sentään oli toivo ja aavistus, että kirjailijan kuvalle olisi vielä kysyntää.

Voi vain toivoa, että jokainen saisi ansaitsemansa kiitokset ja arvostuksen jo eläessään niin kuin nyt uusi nobelistimme ja ettei kenenkään tarvitsisi kokea viime hetkinään itseään elämäntyössään epäonnistuneeksi tai elää elämänsä loppuakaan yksinäisenä ja hylättynä.

Nobel-keskusteluun osallistui myös Kuopus toteamalla, että Louis Pasteur olisi kyllä hänen mielestään ansainnut Nobelin palkinnon kemiasta tai lääketieteestä, mutta sattui harmillisesti kuolemaan jo ennen kuin palkintoja alettiin jakaa. Pasteurin tieteelliset saavutukset ovat hänelle tulleet tutuiksi kuluneella viikolla Olipa kerran keksijät -sarjaa katselemalla.

Tytär on sairaslomalla piakkoin alkavaan äitiyslomaan saakka. Tänään hänelle oli paljastunut neuvolassa että a) ei ole synnytysvalmennusta, b) ei ole mitään synnytystapa-arviointia ja c) kyllä sen sitten itse tuntee, kun pitää lähteä synnyttämään. Tytär ei synnytä nykyisen oman sairaanhoitopiirinsä keskussairaalassa vaan siinä, joka on synnytyssairaala heidänkin kunnassaaan ensi vuodesta alkaen ja joka on Tyttärelle perhesyistä parempi vaihtoehto; lieneekö tämä ollut syynä siihen, että neuvola ilmoitti eioota valmennuksesta. Soittelu kuitenkin varmisti sen, että Tytär Armaansa kera pääsee sairaalaan synnytysvalmennukseen ja samalla tutustumaan synnytysosastoon. Isohkoa lasta ennustelen tai sitten lapsivettä on erittäin runsaasti. Täällä se Nyytti vielä pari kuukautta kasvaa:

1975597.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />