Lieneekö sellaista neulojaa olemassakaan, jolla ei olisi jonkinmoista lankavarastoa. En ole yrittänytkään tehdä lankavarastoissani inventaariota, mutta lankoja on monta laatikollista odottamassa puikoille pääsyä.

Tietenkään lankavarastossa ei ole materiaalia kaikkiin tarpeisiin. Sattuu siis silloin tällöin, että joudun ostamaan lankaa jotain tiettyä tarkoitusta varten Joskus taas jossakin kaupassa kulkiessa eteen tupsahtaa kori, jossa myydään ihan kelpo lankoja hyvin halvalla; hyvä jos ei makseta palkkiota kotiin kuskaamisesta. Eihän silloin voi olla ostamatta. "Piti ostaa, kun halvalla sai", toteaa Sulo Vilen tuon tuostakin vanhassa kunnon Tankki täyteen -sarjassa, joka pyörii jälleen uusintana.

Näillä langanostomatkoilla sattuu usein olemaan Puoliso mukana. Kun hän tavoittaa minut lankojen läheltä, hän kysyy ihmetellen, eikö lankoja ole kotona jo ihan tarpeeksi. Hänen oli pitkään sangen mahdotonta ymmärtää, etteivät kaikki langat käy mihin tahansa tai että on taloudellista hamstrata lankoja. Joskus hän jopa yritti jarrutella toimintaani lankatarjousten äärellä.

Nyt ei asiassa ole ongelmaa, sillä pari vuotta sitten keksin tehokkaan vasta-argumentin. Jos hän alkoi muistuttaa minua lankavarastojeni runsaudesta, vetosin minä siihen, että hänen puuvarastonsa ovat huomattavasti mittavammat. Enkä tässä suinkaan tarkoita polttopuita vaan niitä kaikkia lautoja, rimoja, parruja, pölkkyjä, viiluja ja muita tulevien puutöiden materiaaleja. Nykyään elämme varastoinemme hyvässä sovussa: minä ymmärrän, että puilla on hänelle sama merkitys kuin langoilla minulle, ja päinvastoin.

Lankavarastoistani en tähän nyt kuvaa laita, sillä lankojen kuvia blogeissa on ymmärrettävästi yhtenään. Laitan siis kuvan Puolison viimekesäisestä hankinnasta: hän osti joitakin runkoja jyhkeitä lehtikuusia ja sahautti ne eri tarkoituksiin sopiviksi. Rekka toi pinon pihalle ja siitä se sitten siirtyi yhteistyöllä hieman syrjemmälle. Kuvatahan se taapeli tietenkin piti. Luulen, että lehtikuusi vastaa alpakkaa tai silkkivillaa, joka tapauksessa jotain hyvälaatuista ja arvokasta lankaa. Ja jos sellaista saa halvalla, on pakko ostaa...

1447325.jpg