Autoradiosta kuulin tänään mainoksen, joka alkoi  "Nyt on puutarhaistutusten aika...". tuumasin Puolisolle, että helppoa ja siistiä hommaa onkin istuttelu tähän aikaan: lumeen on vaivatonta lykätä lapio, eikä se sotke niin kuin multa. Äänessäni lienee ollut aimo annos sarkasmia ja ehkä myös jotain tunnetta, joka on lievää sukua kateudelle.

Olimme näet palaamassa kotiin pikavisiitiltä äitini luo lapsuuskotiini. Lähdimme täältä hankien keskeltä ajelemaan sadan kilometrin matkaa  a) tavataksemme äidin, b) viedäksemme hänelle osan kesäkukkien taimista, jotka valloittavat pian koko huushollimme ja c) että Mummi saisi leikkauttaa hiuksensa Tyttärellä. Menomatkalla ostin puutarhalta pari pelargoniaa ja yhden suurikukkaisen esikon; esikon siksi, että ajattelin ilahduttaa kaiken vihreän kasvuston ohella äitiäni myös jollain jo kukassa olevalla, kun eihän tähän aikaan mikään kuki...

Pihaan päästessämme totesimme, että äidin n. 2500 neliön tontilla oli suunnilleen saman verran lunta kuin meillä yhdellä neliömetrillä (ainakin, jos sen neliömetrin valitsee sopivasta kohdasta). Lumikellot kukkivat valtoimenaan, muutama idän sinililjakin oli jo kukassa, ja sinivuokokkojen nuput olivat suuret ja niissä näkyi paljon sinistä.  Tämähän olisi ymmärrettävää, jos olisimme siirtyneet sata kilometriä etelän suuntaan, mutta olimmekin pohjoisemmassa!

No, en minä oikeasti ole kateellinen, ainakaan paljon. Kyllä ne sinivuokot täälläkin kuukauden kuluttua kukkivat. Sitä paitsi täällä metsät ovat niitä täynnänsä, kun taas lapsuuteni maisemissa niitä on vain istutettuina kukkapenkeissä.

Kevätesikko jäi iloisesti kukkimaan Mummin portaille. Sain nimittäin puutarhurilta neuvon, että esikko tekee paljon enemmän nuppuja ja kukkia, kun se on kylmässä. Penkkiin kannattaa istuttaa heti, kun routa sulaa niin, että saa kuopan kaivettua. Ei ollut kamera mukana, joten jäivät esikon suuret loistavanpunaiset kukat kuvaamatta. Lumien keskellä luokoon uskoa kevään etenemiseen viimekeväinen kuva pihani esikoista. Nämä muuten leviävät tehokkaasti ja kukkivat uskollisesti!

 

1459079.jpg