Perjantaina iltapäivällä Puolison palattua töistä pakkauduimme autoon ja suuntasimme Keski-Suomea kohti. Matkaa oli edessä n. 400 kilometriä. Ensimmäinen pysähdys oli Tyttären luona parinkymmenen kilometrin päässä: Kuopus jätettiin Tyttären ja Armaansa hoitoon, koska hautajaismatka olisi ollut aika rankka pienelle koululaiselle.

Myöhään illalla olimme perillä Puolison sedän vaimon ja tyttären luona. Tuntui haikealta, kun setä ei enää ollut myhäillen ottamassa vastaaan. Viimeinen appeni sisarussarjan jäsen oli nyt poissa.

Lauantaina olivat sitten hautajaiset, jotka tänne jääneiden ikävästä ja surusta huolimatta olivat valoisa tilaisuus: olihan setä vakaasti Jeesukseen uskova mies, joka oli jo valmis jättämään sairauden runteleman maallisen majansa. Lauantaiaamuna oli siinä lesken luona koolla kaksi iäkästä sisarusta ja heidän sekä muiden sisarusten - joita alkuaan oli ollut 11 - tyttäriä. Oli aika mukava kuunnella sivusta sitä puheen ja muistelun tulvaa, kun pitkästä aikaa toisensa tavanneita sukulaisia oli koolla. Minulle, jolla ja jonka vanhemmilla ei suurta sisarusparvea ole ollut, oli hämmentävää ajatella, että siskokset, jotka ovat ihan hyvissä väleissä, voivat olla tapaamatta yli kyummenen vuotta!

Hautajaisten jälkeen viivähdimme vielä jonkin aikaa parin muun sukulaisen kanssa lesken ja tyttären luona ja läksimme sitten ajelemaan kotia kohti. Matkan ratoksi meillä oli kuuneltavana CD-kirja, Paasilinnan suomalainen kärsäkirja. Minulla oli mukana myös pari neuletta, jotka jatkuivat matkalla jonkin verran. Toinen neuleista oli sukka, jonka pilke silmäkulmassa luettava ohje tulee tässä:

Sulo Vilén -sukat

1. Lähdetään kesälomareissulle. 2.Valitaan matkareitti niin, että lankavalmistajan tehtaanmyymälä osuu hollille. 3. Juodaan vettä sopivasti, jotta lankamyymälän kohdalla on pakko pitää vessatauko. 4. Patistellaan muu perhe kahville ja välipalalle, mutta suunnataan itse vessasta lankamyymälään. 5. Ostetaan pussillinen valkoista II-laadun Nalle-lankaa., kun kerran halvalla saa. 6. Pengotaan ja hypistellään kaikkia muitakin lankoja, kunnes joku matkaseurueesta soittaa autosta ja sanoo:"Olet ollut siellä jo 40 minuuttia, eiköhän olisi aika jatkaa matkaa." 7. Palataan reissusta aikanaan kotiin ja mietitään, mitä langoista voisi tehdä. 8. Siivotaan keittiön kaappeja ja pyyhitään pölyt lasipurkista, jossa on markka-aikana puoleen hintaan ostettuja, jo lähtöhinnaltaankin erittäin edullisia teepusseja, joiden sisältö ei ole juurikaan houkutellut juoman aineksena. Pusseja ei ole kuitenkaan heitetty kompostiin, koska ne piti ostaa, kun halvalla sai, ja joskus niille kuitenkin saattaa löytyä käyttöä. 9. Annetaan aivoille vapaus miettiä niitä näitä, kunnes syntyy oivallus: teellä voi värjätä lankoja. 10. Keitetään vajaa litra vettä, johon upotetaan joukko vuosien marinoimia teepusseja. 11. Kun neste on kohtuullisen tummaa, poimitaan teepussit pois ja upotetaan sekundalankakerän toinen pää teehen. Annetaan sen imeä teetä itseensä jokunen tovi. 12. Kastellaan koko kerä teessä ja jätetään hieman äskeistä isompi osa kerästä hetkeksi teehen. 13. Nostetaan tämä liukuvärjätty, jo hieman muotoaan muuttanut löyhä kerä pois teestä ja huuhdellaan hieman äskeistä viileämmässä vedessä. 14. Huuhdellaan kerä, joka nyt jo on purkautunut ja vähän sotkussa, vielä haaleammassa vedessä, jossa  vähän etikkaa. 15. Huuhdellaan käsittämättömällä tavalla sotkeutunut kerä vielä yhdessä vedessä, ja koska väriä ei irtoa enää yhtään, puristellaan langasta enimmät vedet ja ripustetaan erittäin sotkuinen lankakerä-vyyhti -muodostelma kuivumaan. 16. Annetaan toivottoman sotkuinen mutta kuiva lankaesiintymä Puolisolle, joka kärsivällisesti selvittää langan kauniille kerälle TV:tä katsoessaan.17. Langasta neulotaan sukka perusohjeella koko ajan jännityksellä seuraten, millaista raitaa ja läikkää tämä kirjava lanka muodostaa sukaksi muuttuessaan.

Siinäpä se. Ohje on vapaasti kopioitavissa, käytettävissä ja muunneltavissa. Suunnittelijaa ja pioneeritoteuttajaa ei tarvitse mainita ohjetta edelleen välitettäessä. :)

Ja tässä poseeraa ensimmäinen Sulo Vilén -sukka:

1869172.jpg